2024. október 17., csütörtök

8. Székelyföldi Grafikai Biennálé, Sepsiszentgyörgy

 

 Nastazja Ciupa - My non-places

 

 

Nastazja Ciupa a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának kiállításmegnyitójával vette kezdetét a G8 eseményeinek sorozata Sepsiszentgyörgyön. A Lábasházban sorra kerülő tárlatot dr. Kányádi Iréne művészettörténész és Ferencz S. Apor a biennálé kurátora nyitotta meg.

 

Nastazja Ciupa 1991-ben született a lengyelországi Katowice-ben, a Varsói Képzőművészeti Akadémia litográfiai stúdiójának és a klasszikus grafikai technikák stúdiójának az oktatója. Kutatási érdeklődésének és művészi gyakorlatának középpontjában az emberi észlelés áll, különösen annak belső vizuális aspektusai és a valóság értelmezése, amelynek két alapvető dimenziója a tér és az idő. A nem nyilvánvaló, a töredezettség és mulandóság révén az üresség jelentéseinek utólagos látásmódját törekszik elérni. Az ormótlan halmok, a régi bányák, az elfelejtett gyárak és a szürke tömbök képei az időben új formákat nyertek a képzelete által, olyan struktúrákat hozva létre, amelyek hatására a befogadónak az a benyomása, hogy elárasztják, megterhelik az alkotásain létrehozott formák súlya. 

A művész a My non-places (A nem helyeim) című kiállításán a mulandóság és a kiüresedés jelenségére keresi a választ a környezetében maradt régi bányák, elhagyatott sziléziai gyárak szürke tömbjein keresztül. Ezeket a szürke tömegeket, idővel a képzelet súlyos formákká, struktúrákká alakítja, új képi megoldásokat hozva létre térben és időben. (F. S. A.)

A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiírása a Stratégiák címet javasolta. Nastazja Ciupa litográfiája úgy témaválasztásában, mint igényes kivitelezésében joggal kiérdemelte a Biennálé fődíját. A sepsiszentgyörgyi tárlaton látható munkái egyfajta időbeli és térbeli transzferek, a művész származási helye posztindusztriális tájainak a leképzései.


 “A nem-helyeim” címet viselő grafikai sorozat a művésznő gyermekkorából ismert tereinek a mentális térképei, amelyek emlékekből vagy régi képekből épülnek fel: posztindusztriális épületek, régi bányák, vasúti sínek, kémények, víztornyok. Olyan tájakba kalauzolja a nézőt, amely számunkra, Kelet- és Közép-Kelet-európaiaknak ismerős érzéseket mozgat meg, hiszen a mi vidékeinket is többé-kevésbé ezek az elhagyott gyárépület-monstrumok határozzák meg.  Tájak, amelyek akarva-akaratlanul hozzátartoznak a mi identitásunkhoz is. A sorozatban megjelenő mentális terek a gyerekkor idealizált képeként jelennek meg a nyomatokon. Ebben az idealizálási folyamatban létrehozott kép egy különálló térré válik, amely lehet, hogy már csak a művésznő elméjében létezik, így túllépve a lengyelországi Szilézia bányavidékeinek elhagyatott terein, globálissá válik. 

Nastazja Ciupa munkásságát nagyban meghatározza Marc Augé, Heidegger és Foucault filozófiája. Marc Augé könyve, a “Non places”, amely a tárlat címét is megihlette, a tér identitásnélküliségét tematizálja, amely az emberi kapcsolatok hiánya miatt válik személytelenné. Nastazja Ciupa művészi érzékenységgel közelít azokhoz a helyekhez, amelyeket hajlamosak vagyunk megtagadni, elfordulni tőlük és ezáltal egy új, személyes identitással ruházza fel őket. A művész litográfiái egyfajta krízishelyzetre próbálnak választ találni. A magas szintű technikai kivitelezés és a művész lírai érzékenysége ezek iránt a Közép-kelet európai tájak iránt, amelyek a mi vizuális memóriánkat is nagymértékben meghatározzák, olyan alkotásokat teremtenek, amelyek érdemben nyerték el a fődíjat a tavaly előtt.

Nastazja Ciupa munkái úgy témaválasztásában, mint igényes kivitelezésében tulajdonképpen időbeli és térbeli transzferek, a művész származási helyének egyfajta érzékeny, de akár idealizáltnak nevezhető memóriaképei is. A sorozat egy utazás haza, a művész származási helyére. Olyan mentális helyeket ábrázolnak, amelyeket idealizálni kezdünk egy eltelt idő után, mert ezek az elhagyatott ipari, indusztriális terek mindannyiunk létterét meghatározzák. (K. I.)

https://gbiennial.ro/hu/ket-kiallitasmegnyitoval-kezdodtek-a-8-szekelyfoldi-grafikai-biennale-esemenyei-sepsiszentgyorgyon/ 

2024. október 2., szerda

 

 

Október elején a nemzetközi kortárs grafikáké lesz a főszerep Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön

 



Nemsokára startolnak a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényei. A biennálé megnyitójára, díjátadó ünnepségére és kísérőrendezvényeire október 9. és 11. között kerül sor Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön.  

Október 9-én, (szerdán) 17.00 órától a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak kiállításmegnyitójával veszi kezdetét a biennálé eseménysorozata Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A Kereszteződések című kiállítás betekintést kínál a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet - Grafika BA és Vizuális Kommunikáció MA diákjainak munkáiba. A tárlaton a Tervezőgrafika és Animáció szakirányos hallgatók munkájának kereszteződését, párbeszédét tekinthetik meg a látogatók. A kiállítást dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a PKE adjunktusa nyitja meg. 

Ezt követően, (október 9., szerda) 18.00 órától kerül sor a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára a Csíki Székely Múzeumban,  amelyet Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter művészettörténész nyitnak meg.

A 8-ik Székelyföldi Grafikai Biennálé az egyensúly jelentőségének és ezzel szemben a hiányának kérdéseire várt vizuális interpretációkat oly módon, hogy a művészi szándék az alkotói attitűd által a kép jellegének társadalmi szerepére fókuszáljon. A szervezők, mindazon alkotók jelentkezését várták, akik a kortárs grafika eljárásainak megújító szándékával a jövőnek üzennek és az így létrehozott lehetséges válaszok által, a kritika tükrét tartják korunk össz-társadalma elé. (F. S. A.)

A felhívásra 926 művész küldte el 2046 pályaművét a világ 68 országából. A kiállításokon a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt munkák tekinthetők meg, Csíkszeredában 27 ország 111 alkotójától. A biennálé csíkszeredai kiállításai december 31-ig látogathatók.

 

Sepsiszentgyörgyi események

Október 10-én, (csütörtökön) 17:00 órától, Nastazja Ciupa (PL) a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának megnyitójával veszi kezdetét a biennálé sepsiszentgyörgyi eseménysorozata a Lábasházban. A My non-places című kiállításon a művész a mulandóság és a kiüresedés jelenségére keresi a választ a környezetében maradt régi bányák, elhagyatott sziléziai gyárak szürke tömbjein keresztül. Ezeket a szürke tömegeket, idővel a képzelet súlyos formákká, struktúrákká alakítja, új képi megoldásokat létrehozva térben és időben. Megnyitó beszédet mond dr. Kányádi Iréne művészettörténész. A tárlat október 30-ig látogatható.

Ezt követően (október 10., csütörtök) 19.00 órától nyílik a MAGMA Kortárs Kiállítótérben Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia, Saját jéghegy című kiállítása. Megnyitja Bíró Noémi, a BBTE Filozófia Doktori Iskolájának doktorandusza. A megnyitó után, tárlatvezetést tart Gróf Ferenc.

Pénteken, október 11-én 18:00 órától kerül sor a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé sepsiszentgyörgyi megnyitójára és díjátadó ünnepségére az Erdélyi Művészeti Központban. Az EMŰK-ben 28 ország 137 művészének 140 alkotása lesz látható. Az eseményt megnyitják: Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Képíró Ágnes, művészettörténész. A kiállítás  megtekinthető november 30-ig.

A 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé eseménysorozata Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Csíki Székely Múzeum a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg. 

További részletek a biennálé hivatalos honlapján a www.gbiennial.ro oldalon, illetve az esemény Facebook és Instagram oldalán találhatók.