2015. december 11., péntek


drMÁRIÁS

Nagyon örülök, hogy végre nem kell örülnünk

 

  drMáriás Nagyon örülök, hogy végre nem kell örülnünk című kiállításának megnyitójára és Mona Lisa és a tenger című regényének bemutatójára került sor december 11-én, délután a sepsiszentgyörgyi Teinben. A művésszel Dezső Antal beszélgetett.  Egy totalitárius rendszerben Máriás Béla, alias drMáriás huzamosabb ideje betiltott alkotásokkal, tabu témák újraértelmezésével és mártírstátusszal büszkélkedhetne. Festészettel párhuzamosan írással, meg zenéléssel is foglalkozik, tevékenysége könnyedén nevezhető összművészetinek (a pulzArt fesztiválon filmvetítéssel, könyvebmutatóval és festészeti kiállítással is részt vesz).
  Az újvidéki születésű alkotót gyakran titulálják dadistának, szürrealistának, vagy éppen a pop-art művelőjének. A sepsiszentgyörgyi kiállításra leginkább a szatirikus szó találna. A fentebb felsorolt valamennyi irányzat stílusjegy tettenérhető műalkotásain. Kortárs alkotóként azonban elsősorban a szociális érzékenysége és az aktuális témák iránt érzett különös vonzódása jellemzi.
 „drMáriás politikai-társadalmi-történelmi utalású festményei nagy visszhangot váltanak ki. Egyéni kifejezésmódja az abszurd, a groteszk, a szürreális, a dadaista, a realista, a pop és a naiv művészet elemeivel operálva fogalmaz meg társadalomkritikus véleményt, miközben nevettet, gondolkodtat és elszörnyülködtet. Képi utalásai a nézőben megrögzött véleményeket, emlékeket, történelmi traumákat és hétköznapi beidegződéseket mozgatják meg, mintha valójában az érzelmeinkkel, az emlékeinkkel, s a vágyainkkal festené a képeit.” – fogalmaz a szentendrei Ferenczy múzeumot vezető Gulyás Gábor.
  drMáriás azok számára érdekes, akik nem határolódnak el a politikai, közéleti porondtól – maró cinizmusával pontosan ezt a szférát karikírozza teljes erőbedobással. (forrás: http://www.pulzart.ro)
  További képek az eseményről itt:  
 https://www.facebook.com/medi/set/?set=a.798181740310560.1073741937.367046210090784&type=3
Fotó: Dobre Lehel 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése