2018. október 16., kedd

5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, Csíkszereda, Megyeháza Galéria


Lengyel grafika 




  A kiállítás anyagát a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé (BIPB), 2016-os kiadásának anyagából válogatta Anca Boeriu a rendezvény kurátora, ami kizárólag a lengyel grafikára és a hangsúlyos lengyel jelenlétre fókuszál.

  A megközelítőleg 25 műalkotást bemutató kiállítás, a legmagasabb színvonalat képviselő, nagy  múltú tradíciókkal és meghatározó karakterrel rendelkező hagyományos lengyel grafika egy kis szegmensébe próbál betekintést nyújtani.  A lengyel grafikát és az ide tartozó lengyel plakátiskolát is a sajátos kifejezésmódja és témafeldolgozása alapján, mindig egyedi jelenségként tartották számon világszerte.

  Egy kicsit visszatekintve a múltba, a lengyel grafikáról írta Elek Artúr író művészettörténész a Nyugat  egy 1926-os számában, egy Budapesten megrendezett éppen aktuális lengyel grafikai kiállítás kapcsán:

  A legmagasabb európai mértéket is megütő kitűnő fametszőik vannak a lengyeleknek. Legeredetibb képzeletjárásúak és technikailag is legkitűnőbbek. Megérdemlik, hogy a nevüket emlékezetünkbe véssük, mint ahogy fametsző művészetünk fejlődésére nyereséges volna, hogy fametszetű lapjaik egy sorozatát itt marasztaljuk példának és útmutatónak.

  Ezeknek a hagyományoknak és rendkívül egyedi kifejezésmódnak ma is megvannak a követői a fiatal generáció körében is, akik a műfajt színvonalas, új aktuális szellemi tartalmú alkotásokkal gazdagítják. Például az itt jelenlevő Magda Szplit vagy Henryk Krolikowski is.

  A kiállítás a  Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé és a 5-ik Sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Grafikai Biennálé szakmai együttműködésének első lépéseként jöhetett létre.

  Többek között, a két biennálé közös találkozási pontját is, a mindkét rendezvényen érzékelhető, markáns lengyel jelenlét határozta/ határozza meg. 
Ferencz S. Apor
 

  A kiállítás a Hargita Megye Önkormányzata által is támogatott, sepsiszentgyörgyi 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvénysorozatának részét képezi. Társszervező a Gyergyószárhegy Kulturális és  Művészeti Központ. 

  A kiállítást 2018. okt. 17-én 18. órától nyílik a csíkszeredai Megyeháza Galériában  és november 5-ig látogatható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése