2016. március 14., hétfő

 

A Lakóca csoport az EMŰK-ben

 



  2016. március 19-én, 17 órától nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében  a Lakóca alkotócsoport kiállítása. Éltes Barna, Horváth Levente, Hosszú Zoltán, Nicu Barb, Madaras Péter és Sipos Gaudi Tünde munkáit Dimény András képzőművész méltatja. A megnyitót követően Lovas Fekete Zsolt és meghívott vendége, Molnár Hunor fognak zenélni. A tárlatot rendezte Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.
  A kiállítás megtekinthető április 10-ig.
 
  … lássunk néhányat abból az összekötő szálból, ami ezt a művészi közösködést egyben tartja.
  Említésre méltó az organikus művészetlátásuk. A szakmai nyelvezetet összefüggően alkalmazzák, nem pedig a szakadás, a sokkolás lehetőségeit keresik. Természetes anyagokhoz nyúlnak, közvetlen kapcsolatban vannak az anyaggal, nincs digitális vagy egyéb komplex technológia a munkák hátterében. Érdeklődési körük közel áll a természethez és, hadd fogalmazzak így, az emberi természethez is.

  Egyikük sem provokatívan kortárs. Nem a nagyvárosokat átitató görcsös érzések, szociális problémakörök jelennek meg náluk, hanem általánosabb (bár ez is környezetfüggő) emberi életérzések-jellemzések, amik időben is térben is eltolhatók és épp ezért bárki részéről könnyebben felvállalhatók.
  És végül hadd említsem meg azt is, hogy egyikükre sem jellemző az elbeszélő hajlam, inkább tömör képi-metaforákban fejezik ki magukat. Hiányoznak a szájbarágós leíró részletek, az anekdotikus betétek, helyettük utalások vannak, hangulati jelentések.
  A fogalmi világnak és a látás világának egyaránt ugyanabban rejlik a bűne, mint az érdeme: az elsőnek az elvontságban, az utóbbinak a konkrétságban. A Lakóca csoport tagjai ügyesen kikerülik ezeket a csapdákat, e két világ közötti egyensúly megteremtése, példaértékű náluk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése