2016. november 9., szerdaHídépítők
 Öt éves a csíkszeredai Új Kriterion Galéria  Az utóbbi években egyre több szó esik az erdélyi képzőművészetről, annak nemzetközi jelenlétéről, sikereiről. Új művészközösségek, műhelyek alakulnak, virágzik a művésztelepi mozgalom, s miközben elfelejtett vagy félárnyékba került életművek kerülnek a figyelem középpontjába, új izgalmas kísérleteknek  lehetünk tanúi. Kapunyitás ez az egyetemes értékek felé, vagy éppen hídépítés, a régióban, Bukarestben, Budapesten illetve Románia és Magyarország más városaiban, esetenként egyéb országokban élő művészek, az ottani kortárs művészet felé.
  Ilyen hídépítő a csíkszeredai Új Kriterion Galéria is. A Kriterion Alapítvány tulajdonában lévő ingatlanban már 1994-től rendszeresen rendeztek tárlatokat Márton Árpád képzőművész önzetlen és céltudatos munkájának köszönhetően. Jelenlegi nevét azonban csak akkor, nevezetesen 2011 decemberében vette fel a galéria, azóta, hogy az alapítvány vezetője Hajdú Áron, a Bookart kiadó igazgatója lett.  Az újranyitáskor az új névhez új koncepció társult, amely Hajdú Áron és a galéria művészeti vezetője, Részegh Botond találkozásának (egymásra találásának) köszönhetően született meg. Ennek alapvetően három tartópillére van. Az első a kvalitás, amelyet illetően nem szeretnének kompromisszumot kötni, s valóban, egy-két esetet leszámítva nem is kötöttek a galéria vezetői. A másik a közvetítő szerep, amelyet a galéria a kortárs magyar és román, erdélyi és magyarországi művészet között játszik, a harmadik pedig az, hogy a közvetítés folyamatába alkalomszerűen, helyi művészeket, tehetséges fiatal alkotókat is beemeljen. 

  P. Szabó Ernő  Az Új Kriterion Galéria, öt éves évfordulója alkalmából, kiállítással egybekötött katalógus bemutatóra kerűl sor a bukaresti  UNA Galériában valamint a Balassi Intézetben,  november 22. illetve 23-án. Megnyitja: Adrian Oprea műkritikus.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése