2017. július 4., kedd




  In Situ rezidens program - nyílt felhívás



  Az idén 10 éves marosvásárhelyi B5 Stúdió működése során (az ARTeast Alapítvány 1999-től kezdett tevékenységét is beleértve) a hazai képzőművészeti és kulturális élet egyik fontos viszonyítási pontjává vált. Ennek megfelelően jelentős művészetszervezői múltra tekinthet vissza, amely nem csak a vásárhelyi nyilvánosság viszonyait tükrözi, hanem a romániai társadalom különböző feszültségeit is, (át)alakulásának folyamatában; az itt felvetett témák és létrejött diskurzusok nagy része ma is aktuális.

  Az ARTeast Alapítvány felhívást intéz kortárs alkotókhoz, kortól, nemtől és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, rezidens programon való részvételre 2017. augusztus 11. és 20. között - a B5 Stúdió archívumának vizsgálatára és feltárására (fotó-dokumentumok, nyomtatványok, műalkotások, stb.). A projekt célja felmérni, hogy milyen módon válhat egy archívum élővé és hogyan lesz a múlt fizikai formájú jelenné.

  A rezidenseket a B5 alapítója, Bartha József, a Monotremu művészpáros és Ungvári-Zrínyi Kata teoretikus fogják támogatni az anyagok feltérképezésében, illetve az archivált tartalmak kontextualizálásában.

  A rezidens program során létrejövő anyagok/projektek bekerülhetnek a második temesvári ArtEncounters biennálén szervezett In Situ című kiállítás anyagába, amelyen a B5 Stúdió egyike a meghívott független kiállítótereknek. (szept.30.-nov.30.)

  A rezidens program további, meghívott alkotói: Jaroslav Kiša (Szlovákia), Borsos Lőrinc művészpáros (Magyarország), Sonja Hornung (Ausztrália) & Richard Pettifer (Németország) és Claudiu Cobilanschi & Iulia Toma (Románia).

  A B5 Stúdió a tíznapos periódusra szállást, ebédet, szerény honoráriumot, és (megbeszélhető) produkciós költségvetést biztosít. A helyszín (a kiállítótér mellett) rendelkezik: műteremfelülettel, kétszemélyes ággyal, felszerelt konyhával, mosdó+zuhanyzóval, internet hozzáférés lehetőséggel.

  A pályázatokat pdf formátumban várják 2017. július 20.-ig a arteast.b5studio@gmail.com címre, amelynek a következőket kell tartalmaznia: CV, portfólió válogatott munkákkal, szándéknyilatkozat. A pályázat eredményét néhány napon belül kihirdetik.

  Az In Situ projektet partnereink támogatják: Art Enounters, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, New Amon Electric, Electro Light, Sonnentor, Mobila Dalin, Bioeel, Arta folyóirat, ODD.

  Társ-finanszírozók: a Communitas Alapítvány és az Administrația Fondului Cultural Național - AFCN (Nemzeti Kulturális Alap Felügyelősége).

  A projekt nem feltétlenül tükrözi az AFCN hivatalos álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy termékeinek felhasználási módjáért. A felelősség teljes egészében a haszonélvezőt terheli.


Forrás: B5 Studio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése