2018. december 5., szerda

Új Kriterion Galéria, Csíkszereda



A szerelemről a legtisztességesebb szándékkal
 Suzana Dan kiállítása



  Suzana Dan festményei többféle érzelmi állapotot közvetítenek: a boldogság, a félelem, az extázis, a diadal vagy a trauma egymás után vagy egyidőben jelenik meg bennük. Pályája kezdetén közös álmokban hitt, bizonyos csoportok közös élményeit élte, vagy éppen azokat az inspirációkat, melyekre egy-egy találkozás során tett szert, később sokkal személyesebbé, bensőségesebbé, és, miért is ne mondjuk ki, érzelmesebbé vált a diskurzusa. Az ecsetvonások finomak, és sikerrel humanizálják a rózsaszínű figurákat vagy a hibrid törpéket is, melyekről nem tudjuk pontosan, hogy műanyagból vannak, vagy excentrikus elmék projekciói. Új elemek jelentek meg, a díszlet pedig egyszerűsödött, és reálisabb és költőibb lett ugyanakkor.

  Az új és a régi művek közötti kapcsolat továbbra is a megjelenített univerzumok asszociatív dimenziója. Addig, amíg fel nem fedezed, hogy egyik vagy másik elem nincs rendben, hogy nem található meg a térben, melyet maga a művész rajzolt fel, minden természetesnek tűnik. Az a minőség, amely a leginkább rokonítja Suzana Dant a szürrealista képvilággal, az a párhuzamos világok közötti vegyülés, melyeket egy kártyát keverő krúpié könnyedségével kever össze. Nézed, nézed a munkát, és gyakran tűnik valamelyik elem oda-nem-illőnek, beszéljünk bár egy olyan égről, melynek a formája és a színei különösek, egy kézről vagy egy lábról, mely brauneri módon lebeg, vagy egy szereplőről, akinek több a szeme, mint ahány egy embernek van, vagy a bőrén több a pigmens, mint ahányat egy bőrgyógyász engedélyezne.

  A rózsaszínű testek, melyek fényűző, intenzíven, pszichedelikusan színezett díszletek között jelennek meg, emblematikussá váltak az ő festészetében, és a kétezres festészet túlhaladásában. Suzana Dan Dumitru Gorzo, Alexandru Rădvan, Florin Ciulache és sokan mások nemzedéktársa; kiolthatatlan művészetszomjról tesz tanúbizonyságot, és hihetetlen regenerálódási energiája van; szünet nélkül megjelenik a kiállítótermekben mint érdekes projektek kezdeményezője, menedzser vagy kurátor.

  A román képzőművészeti világot hosszú ideig a festészet dominálta, de az, amelyet Suzana gyakorol, a konvencionális, unalmas témák és színek arcába röhög, nem a siker receptje, megelégszik önmagával, nem igényel segítséget, száz közül is kitűnik, anélkül kiabál, hogy hamissá válna a hangja.

  Suzana Dan képvilága eszményi díszleteken fekvő anatómiai részletekből áll, melyek intenzíven színezett álmok voltaképpen, felhőcskékkel, növényekkel, domborzati formákkal, vagy állatokkal és emberekkel – valamiképpen perverz jelenetek ezek, idegen és furcsa díszletekben. Minden jelenet képeslapízű, álmodott, kitalált vagy eltűnt személyek emlékei végül is. A keserédes benyomás és a döbbenet, melyet ezek a látszólag ártatlan képek okoznak, hosszú ideig követi a nézőt.

  A jó festészet és a jó irodalom, egyetlen pontban minden bizonnyal találkozik: olyan dolgokra emlékszel magadról általuk, melyeket elfelejtettél. Hirtelen minden színnek neve lesz, minden virágnak illata, és minden bűnténynek tanúja. (Demény Péter fordítása)

Simona Vilău

  Suzana Dan kiállítása 2018. december 21-én, 18 órától nyílik a csíkszeredai Új Kriterion Galériában (Petőfi u. 4.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése