2021. szeptember 2., csütörtök

MAGMA, Sepsiszentgyörgy

 

Future Perfect #3 - Photographic 01

 

   A Befejezett jövő / Future Perfect gyűjtőfogalma értelmében ismert román művészek és fiatalabb kortársaik problematizálják - egy kiállítás keretében - a generációs viszonyokat, illetve a romániai független művészi közeg kihívásait. Matei Bejenaru kurátor ajánlata egy fényképészeti kiállítás, amelybe négy olyan fiatal művészt hívott meg, akik ezzel a médiummal dolgoznak: ők Mălina Moncea, Alexandra Mereuți, Norbert Costin és Sarah Muscalu.

   A Fotografikus_01 kiállítás koncepcióját Rosalind Krauss műkritikus nyolcvanas évek elején az October folyóiratban megjelent szövegei ihlették. Ő a fotografikus médium identitásának elemzésekor a fényképészetet és annak diszkurzív tereit sokkal inkább elméleti, mintsem esztétikai tárgyként kezeli. Ebből a meggondolásból kiindulva a kiállítás olyan témák köré szerveződik, mint a reprezentáció, a fényképészet és egyéb médiumok közötti fluid határok és nem utolsósorban az emlékezet. A kiállított művészi projektek a fotográfiát dokumentarista módon vagy multimediális assemblage-okban használják, esetleg fényképészeti elveket hasznosítanak más médiumokban, mint például rajzban vagy festészetben.

   “A kiállítás előkészületei során a meghívott művészek elköteleződésén gondolkodtam. Bár munkáik mélyebb rétegeiben politikai utalásokra is bukkanhatunk, azt gondolom, hogy ezek mégiscsak művészi médiumokat és nyelvezeteket vizsgáló művészeti kutatások. Ezek a kérdéskörök még kevéssé vannak jelen a romániai képzőművészetben, hozzájuk megfelelő elméleti és kritikai kontextus szükséges. Nagyon remélem, hogy a romániai művészeti infrastruktúra a jövőben úgy alakul, hogy a művészeknek valóságos esélyük lehessen projektjeik folytatására.” (Matei Bejenaru)

   Az Ecsetgyár Egyesület és MAGMA Kortárs Közeg Egyesület szervezésében létre jött kiállítás, 2021. szeptember 6-án nyílik a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Kiállítótérben. Megtekinthető 2021. október 3-ig.

   Kurátor: Matei Bejenaru

   Szervezők: Ecsetgyár Egyesület és a MAGMA Kortárs Közeg Egyesület.
   Partnerek: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa
   Támogatók: Román Nemzeti Kultuárlis Alap, Kolozsvár Helyi Tanácsa és Polgármesteri Hivatala, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

   A kiállítás a Living the Future – a művészeti alkotás támogatásának lehetőségei válságos időkben c. program része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése