2015. augusztus 12., szerda

 

Gallery Weekend Budapest 2015

 

   

Tárlatvezetés a Kisteremben (fotó: Szalipszki Judit)
   A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2015. szeptember 12–13-án másodjára is megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet galériás fesztiválját, a Főváros és a BBraun támogatásával. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd  Budapesten: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. Mert a galériák nem a földönkívülieknek dolgoznak, hanem a városlakóknak.
   A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-től este 6-ig várják az érdeklődőket, a részvevő művészek, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított munkákról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. A programok mind ingyenesek.

 Birkás Ákos tárlatvezetése a Knoll Galériában (fotó: Soponyai Viktória)
   Ízelítő a GWB programjából: nemzetközileg is sikeres régióbeli nőművészek és magyar kollégáik, fiatal barcelonai és Buenos Aires-i festők, 20. századi absztrakt legendák és fiatal tisztelőik, művészetfilozófiai kísérletek és a legfrissebb generáció fenegyerekei. Érzéki vásznak, szikár fotóanalízis, bizarr ördögűzés és kifinomult konceptuális hangok a középnemzedéktől. Széles művészi kínálat, garantált szakmai színvonalon – Ioana Nemestől Lossonczy Tamásig, Tarr Hajnalkától Vincze Ottóig. 
   A legtöbb, komoly galériás színtérrel rendelkező nagyvárosban, például Berlinben, Zürichben vagy Bécsben, a kortárs képzőművészeti naptár kiemelt eseménye a gallery weekend programsorozat. Az egyre inkább eseményközpontúvá váló kortárs art world életében – az elmúlt tíz évben – nagy jelentőségre tett szert ez az új műfaj, felzárkózva a biennálékhoz és a vásárokhoz. Ilyenkor, egy hétvége erejéig, összegyűlnek a kereskedelmi galériák legjobbjai, különleges programokkal kedveskedve az érdeklődőknek és a műgyűjtőknek. „A Gallery Weekend Budapest sikeresen bizonyította be 2014-ben, hogy a budapesti színtér nemcsak megérett egy ilyen eseményre, de igényli is” – mondta a GWB művészeti igazgatója, Rieder Gábor. „Külön örömmel tölt el minket, hogy a Főváros is támogatja már kezdeményezésünket.”

Tarr Hajnalka - Cím nélkül, 2015, vegyes t., 82x102 cm (az acb Galéria jóvoltából)

A részvevő galériák a budapesti színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki: acb Galéria, Art+Text Budapest, Chimera-Project, Deák Erika Galéria, INDA Galéria, FLUX Galéria, Horizont Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, Molnár Ani Galéria, Galéria Neon, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria.
Marge Monko - Burzsoázia tanulmányok (Tableaux1) 2005, c-print, 98x73cm (Molnár Ani Galéria hozzájárulásával)

www.galleryweekendbudapest.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése