2020. szeptember 28., hétfő


Virtuális megnyitóra kerül sor a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén

   

A globálisan elterjedt koronavírus-járványra való tekintettel a szervezőknek módosítaniuk kellett a 2020-as biennálé szervezésén. A járványhelyzet sajnálatos módon a G6 rendezvényeinek lebonyolítását is negatívan érintette, ennek eredményeként idén elmaradnak az előző években megszokott kiállításmegnyitók, a kísérőrendezvények és a díjátadó gála.

Idén virtuális térbe költözik a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállításmegnyitója. Ez alkalommal az érdeklődők a G6 Facebook oldalán (https://www.facebook.com/grafikaiszemle) 2020. október 10-én, 18 órától követhetik majd a megnyitóra készült kisfilmet.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé azokat a szakmai tendenciákat hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újra értelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző. A G6 arra várt válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.

Idén közel 2100 pályamunka érkezett be 65 ország 868 alkotójától.

A G6 zsűrijét nemzetközileg elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Alice Andreea Iliescu a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem adjunktusa (RO), Prof. dr. Erőss István az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének professzora (HU), Sona Harutyunyan művészettörténész a KulturDialog Armenien Alapítvány elnöke, a Jereváni Nemzetközi Grafikai Biennálé igazgatója (AM), dr. Marcin Bialas a Katowicei Szépművészeti Akadémia docense (PL), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a sepsiszentgyörgyi EMŰK vezetője (RO/HU), Kónya Ábel a Miskolci Galéria igazgatója, a Miskolci Grafikai Triennálé kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész a G6 kurátora (RO/HU).

A zsűri az idén 12 díjat ítélt oda a legszínvonalasabb munkák alkotóinak: a Biennálé fődíját, a Nagy Imre díjat, a Plugor Sándor díjat, a Nagy Pál díjat, a Baász Imre díjat, Magyarország Főkonzulátusának díját, az Eszterházy Károly Egyetem díját, a Partium díjat a Partiumi Keresztény Egyetem részéről, a Magyar Képzőművészeti Egyetem díját, a Zereda Művésztelep díját, a Pulzus Művésztelep díját, valamint a Gyergyószárhegyi Művésztelep díját.

Szintén a Biennálé Facebook oldalán lehet majd megtekinteni Jing Liu (CN), az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa, MASTERS című kiállításának virtuális megnyitóját 2020. október 12-én, 18 órától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése