2015. április 28., kedd


Szauder Dávid - Failed Memories   

Az emlékezet deformációja



   A sorozat koncepciója alapvetően az emlékezés­­ -- felejtés jelenségek analitikus vizsgálata. Vagyis olyan történetek, mikro narratívák generálása, melyekben az emlékezést valamilyen traumatikus vagy nehezen feldolgozható esemény befolyásolja, s melyek magát a felejtést, illetve a felejtésen keresztüli roncsolódást használják fel témaként. Ebben a tekintetben a portrékon vizuálisan megjelenő deformációk pontosan követik a roncsolt emléket. Nemcsak szimbolikusan, hanem fizikailag is, hiszen a deformáció olyan számítógépes algoritmuson keresztül történik, mely a képvesztés-pixelvesztés elvén működik, vagyis megkísérli szimulálni az emberi agyban lejátszódó folyamatot.




   Amikor ezt a sorozatot elkezdtem, már egy ideje kísérleteztem a számítógép memóriájának és az ember memóriájának párhuzamba állításával. Elsőként teljesen egyszerű, hétköznapi, mondhatni banális történeteket, narratívákat dolgoztam fel. Egy ponton azonban fel kellet ismernem, hogy a vizuálisan megjelenő torzulás sokkal drámaibb a leírt narratívánál, azaz a képi torzulás a domináns. Ugyanakkor ismertem olyan, a saját családomban megtörtént eseményeket, melyek némileg átfogalmazva megfeleltek a failed memories deformációinak.


   
   Az első ilyen szemléletű koncepció Gil története volt, melyben már tudatosan családom  történetének egy eseményét,  a történelemtől ellehetetlenített szerelemnek a feledhetetlen traumáját fogalmaztam meg vizuálisan. Az ezt követő Mr Wolf-történet­ -- aki munkájába süppedve, annak rabjává válva deformálódott --, vagy a szépségkirálynők, akik irigységből váltak formátlanná, pontosan megfeleltethetők lettek az emlékezés--trauma—deformált emlékezet folyamatának. De egy ponton még erőteljesebb eszközöket kellett választanom, melynek eredményeként már csak egy kifacsart arc maradt az emlékvesztett karakterből, (uncle z and uncle j). Illetve egy másik folyamat részeként magával az arc részleteinek az elfolyatásával kísérleteztem, egy líraibb hangvételű pólusát megfogalmazva a failed memories-nak (Doras flame).


   A jelenlegi kiállítás részét képezi egy érintőképernyős interaktív installáció, mely lehetőséget biztosít a nézőnek, hogy kipróbálja a “roncsolás” élményét. Illetve elsőként mutatok be extrémen rövid filmrészleteket családom mozgóképes archívumából.

Szauder Dávid

Szauder Dávid Failed Memories című kiállítása 2015. május 7-én, 18 órától nyílik a csíkszeredai Új Kriterion Galériában.


Képek az eseményről (frissítés)

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése