2015. április 24., péntek

   

Szent Mátrix Gyergyószárhegyen 

 

   A debreceni Neue Debreczenische Kunst (NDK) művészeti csoport a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti központba is elhozza 2013-as Szent Mátrix című kiállítását, amelyet azonban helyi művészek is kiegészíthetnek a témába vágó alkotásaikkal április 29-éig.

  
   A projekt „névadója”, Szent Mátrix vagy Matrix Olomon egy fiktív szerzetes, aki a debreceni művészeti csoport leírása szerint egy „1455-ben, Zürichben született mongol származású formafinomító szerzetes és népi akrobata, a klaviatúrák és a nyomtatott áramkörök védőszentje”.

   A projekt tulajdonképpen játékra hívja a művészeket: a fiktív szent nevéhez köthető fogalmi hálót, napjaink számítástechnika által meghatározott vonulatát dolgozhatják fel, ha szeretnének részt venni saját alkotásukkal a tárlaton.

   Lényeges eleme a kezdeményezésnek, és tulajdonképpen a humor forrása, hogy a modern technika elemei szakrális, középkori díszletek között kerülnek bemutatásra. Az erdélyi művészek a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál jelentkezhetnek, információkat is itt kérhetnek. A Szent Mátrix „életéről” szóló alkotásokat április 29-ig el kell juttatni a kiállításszervezőknek.

  A rendhagyó, dadaista hagyományokat felelevenítő tárlat Szárhegyen május 2-tól két héten keresztül lesz látogatható, ezt követően pedig Csíkszeredában május 23-ig – ígérik a Szent Mátrix-projekt kitalálói. A kiállított alkotások jobb megértéséhez különböző területek szakemberei nyújtanak majd segítséget: a tárlatvezetők között a tervek szerint matematikus, filozófus és lelkipásztor is lesz. A bekapcsolódó alkotók jutalma, hogy munkáikat továbbviszik a kiállítások újabb helyszíneire.
 (forrás: Krónika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése