2015. szeptember 22., kedd




Design Week - Sepsiszentgyörgy 2015


KONCEPCIÓ
   2015. november 2 —8. között Sepsiszentgyörgyön első alkalommal szervezzük meg a Design Hetet. A rendezvény célkitűzése egyrészt az, hogy megismertesse a modern értelemben vett designt a helyi nagyközönséggel, másrészt az, hogy a kiállításokat, kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, workshopokat, divatbemutatót és vásárt is magában foglaló program-sorozattal lehetőséget teremtsen a román és magyar szakma, azaz a helyi és magyarországi designerek, menedzserek és szakírók találkozására.  
   A Design Hét ezen első kiadásának a témája: tradíció és innováció.  Sepsiszentgyörgy helyzetéből adódóan csomópont. Itt találkozik a tradicíó és a kortárs szemlélet, úgy a művészetben mint a külömböző iparágakban.
   A design illesztő felületként átjárást biztosít a külömboző ágazatokban, és a város találkozási pontként szolgál Budapest és Bukarest között.
   E témaválasztással ugyanakkor keressük a  helyi kézműves, fa és textilipari hagyományok, illetve a kortárs design kapcsolódási lehetőségeit, mert hisszük, hogy hosszabb távon mindkettő csak egymásra támaszkodva tud érvényesülni. Ilyen értelemben egyik fő feladatunk a komoly hagyománnyal rendelkező helyi fa- és textilipar, illetve az e téren tevékenykedő designerek együttműködésének szorgalmazása. Meggyőződésünk, hogy a kézművesség és a magas technológia ma már nem áll messze egymástól és hogy ez nálunk is egy új kreatív ipar lehetőségét teremti meg. A digitális technológiák fejlődésével új lehetőségek jöttek létre olyan tárgyalkotásra amely a nagyszériás gyártás helyet a magas hozzáadott szellemi értéket helyezi előtérbe.
   A Design Hét szervezőiként kiemelt feladatunknak tartjuk a fiatal és tehetséges helyi pályakezdők felkarolását is. Ezt egyrészt úgy kívánjuk megvalósítani, hogy a kiállítások és workshopok által bemutatkozási lehetőséget biztosítunk számukra, másrészt azzal, hogy egy országos szintű, egyetemistáknak, pályakezdőknek szóló pályázatot írunk ki, amelynek nyertes pályamunkáit helyi cégekkel együttműködve megvalósítjuk és kiállítjuk. (közlemény)

 Design Week - Sepsiszentgyörgy 2015 - Prowood Design pályázati felhívása:  http://www.designweek.i2021.ro/

  Szervezők: Focus Rectus Egyesület, Országos Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja, Design Terminál Budapest, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Prowood Faipari Klaszter, Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézete.
  Helyszínek: Lábasház kiállítóterei, Erdélyi Művészeti Központ, MAGMA Kortárs Kiállítótér, Tamási Áron Színház, Olaszteleki Daniel kastélyszálló, Székely Nemzeti Múzeum, Hostel Cafe.
  Kiemelt médiatámogatók: Oktogon-Budapest, IGLOO habitat&arhitectura-Bukarest, Zeppelin-Bukarest.

PROGRAMTERVEZET (nem végleges)* 
2015. november 2., hétfő 
- sajtótájékoztató
- megnyitó: a Partiumi Keresztény Egyetem grafika szakos hallgatóinak plakát- és könyvgraöka kiállítása - MAGMA
- szabadtéri installációk és kiállítás:

     - KreaKids: hintakosár - FŐTÉR
     - CsomoPont: installáció- és táboranyag-kiállítás, beszélgetés - FŐTÉR/TEIN

2015. november 3., kedd
- technológia és design prezentáció: PREZI csapata - SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM
- kiállítás-megnyitó: MOME – Mercedes Benz - SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM 
2015. november 4., szerda
- kiállítás-megnyitó: Árvay György, színházdíszlet-makettek - TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ

- IT és Design: beszélgetés, kiállítás - MAGMA
- prezentáció: 3D-s nyomtatás - MAGMA

2015. november 5., csütörtök
- Fiatal Erdélyi Designerek kiállítása - EMŰK, földszint
- Mentorprogram: konzultációk a Design Terminállal - LÁBASHÁZ
2015. november 6., péntek
- kiállítás-megnyitó: a ProWood Design Pályázat eredményhirdetése - LÁBASHÁZ

2015. november 7., szombat
- lapbemutató és beszélgetés: Oktogon, Igloo és Zeppelin - INdiVINO

- divatbemutató - HOSTEL CAFE
    1. KreaKids-kollekció
    2. Design Terminál-kollekciók
    3. Hazai tervezők kollekciói
- afterparty - HOSTEL CAFE

*A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése