2016. szeptember 28., szerda


G4, Székelyföldi Grafikai Biennálé, Sepsiszentgyörgy, EMŰK


Dr. Szepessy Béla
Nyomódúc és/vagy számítógép




  A IV. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeként kerül sor 2016. október 6-án 18 órátától, Dr. Szepessy Béla Nyomódúc és/vagy számítógép című könyvének bemutatójára az Erdélyi Művészeti Központban.

  Dr. Szepessy Béla írásában a digitális kép kialakulásának történetét és folyton változó lehetőségeit igyekszik bemutatni. Szeretne rámutatni arra, hogy nem eredendően új képfajtáról van szó, hanem a digitális kép a legkorábbi képteremtő eljárások logikus következménye. Természetesen rengeteg eltérés van a digitális és a tradicionális kép között, de ha ismerjük a sajátos tulajdonságaikat, akkor ezek a vélt ellentmondások feloldhatóakká válhatnak.
  A könyvet Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész mutatja be.

  Az ezt követő napon október 7-én, szintén az EMŰK-ben, a szerző vezetésével grafikai műhelyfoglalkozásra kerül sor, 11. és 13. órától, Grafika a konyhában címmel.
 A foglalkozások során olyan grafikai eljárásokat mutat be Dr. Szepessy Béla, amelyeket szinte bármelyik háztartásban el lehet végezni, különösebb műhelyfelszerelések nélkül, de megadják a nyomat elkészítésének élményét. Így jutnak el a krumpli nyomdától, a pecsételőkön át a litográfiáig, valamint megismerhetőek lesznek a transzfertechnika lehetőségei is. Szeretnék minél több gyermek és érdeklődő felnőtt számára elérhetővé, kézzelfoghatóvá, és élménnyé tenni a sokszorosító grafika varázslatos világát. A műhelyfoglalkozásra diákcsoportok jelentkezését várják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése