2018. október 9., kedd


5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, Sepsiszentgyörgy


 Egy lezáratlan életmű dokumentumai
 Siklodi Zsolt (1966-2017) emlékkiállítása




  Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor 2018. október 12-én, 19 órától Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

  Siklodi Zsolt kezdetben főleg grafikai megközelítéssel hozza létre „vizuális kísérleteit”, néha klasszikus eszközökkel (litográfia, kézi rajz, rézkarc), néha pedig az új technológiák adta lehetőségeket használva (plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás ). Ezzel párhuzamosan más képzőművészeti műfajokban is kitérőket tesz kísérletező játékossággal.

  Siklodi Zsolt 1966-ban született Szovátán, tanulmányait Marosvásárhelyen, majd a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen végezte. A főiskolai éveket követően egy ideig a székelyudvarhelyi „Palló Imre” Művészeti Középiskola tanáraként, majd a gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti igazgatójaként dolgozik és elnöke a szovátai Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesületnek.

  Kurátora és szervezője volt a gyergyószárhegyi KorkéP Művésztelepnek, valamint ugyan ezen a néven kortárs képzőművészeti folyóiratot szerkesztett. Alkotásait számos bel- és külföldi egyéni, illetve csoportos tárlaton láthatták az érdeklődők.  A 2017-ben bekövetkezett haláláig, a Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora és szakmai zsűrijének tagja volt.

  „A csonka életmű és a szerteágazó szervezői tevékenység egy nehezen pótolható kerek egységgé áll össze. És jóllehet Siklodi Zsolt életművét rendszerezhetjük, bemutathatjuk, feldolgozhatjuk – ezt tesszük ezzel a kiadvánnyal is –, briliáns személyiségét, energikus, örökmozgó szervezői munkáját már nem áll senkinek módjában pótolni.” – írja Erős István, a biennálé szakmai tanácsadója, a könyv egyik szerkesztője.

  A kiállítást megnyitja Ungvári-Zrínyi Kata. A könyvet bemutatják Erőss István és Ferencz S. Apor, valamint Ungvári-Zrínyi Kata. A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható a Lábas Házban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése