2021. július 20., kedd

Új Kriterion Galéria, Csíkszereda


Rácmolnár Sándor 

Jégsapkák

 

   Rácmolnár Sándor Jégsapkák című kiállítása eddigi életművének főbb korszakaiból mutat be egy izgalmas válogatást, amin keresztül megismerkedhetünk egyedülálló alkotói világával. A tárlat címadóképe jól tükrözi a számos grafikai műfajban alkotó művész néhol ironikus, néhol kritikus hangját. Kecses szinkronúszók, gyermekkori hieroglifák, újraértelmezett képregényes jelentek mellett kiállításra kerülnek magánmitológiáját megfogalmazó egyedi printjei is.

   Rácmolnár Sándor (Miskolc, 1960) a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán végzett 1987-ben. 1999-ben a Római Magyar Akadémia, 2002-ben a párizsi Cité des Arts ösztöndíjasa volt. Munkásságának elismeréseként 2003-ban a Munkácsy Mihály-díjat, 2008-ban a miskolci XXIV. Országos Grafikai Biennálé Nagydíját kapta meg. 2010 óta a Budapesti Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékén a Képi ábrázolás szak docense. Karakteres stílusa ellenére, művészetét a folytonos változás jellemzi, ami a kiállításra kerülő alkotásokból is első pillantásra kirajzolódik. A sorozatokban gondolkodó alkotó három jól elkülöníthető ciklusát láthatjuk a csíkszeredai tárlaton.

   Rácmolnár a 2000-es évek elején kezdte el készíteni Dingbats-sorozatát, ahol a számítógép szimbólumtárából építkezik. A mai olvasó számára, az emojik világából nézve már némi magyarázatot igényelhet a „dingbats karakterkészlet” jelentése. Tulajdonképpen egyes számítógépes programokban, a betűtípusoknál választhattunk ki karakterkészleteket, amik a klaviatúra billentyűinek lenyomásával, különböző szimbólumot adtak ki. Ezeket a jelképeket veszi kölcsön Rácmolnár és építi meg belőlük történeteinek világát, amit magánmitológiájának különböző alakjaival népesít be. Négyzetes elrendezésű egyedi nyomatain, gyakran egyszínű háttér előtt jelennek meg tükröződő felületeken ősi szertartársok, esőistenek, a mexikói halálkultusz stilizált koponyája valamint keleti írásjelek és karakterek.

   Rácmolnár úszónőkről készített sorozata a szinkronúszás könnyedségére koncentrál, annak ellenére, hogy közismert tény, hogy a fesztelennek tűnő légies mozdulatok hátterében hihetetlen erő és koncentráció áll. A produkciók közben végig szinkronban kell maradniuk a víz ellenállásával is folyamatosan dacoló sportolóknak. Archaizáló szemek és kitekert végtagok jellemzik az oldalprofilból erőteljes kontúrokkal, lazúros háttér előtt, kecses táncmozdulatokban megfestett alakokat.

   A művész 55. születésnapját ünneplő 2015-ös budapesti kiállítására készített papír kollázsai alkotják a mostani tárlat harmadik részét, mely alkotások művészetének egyfajta játékos/filozofikus esszenciáját jelentik. A régi újságokból, fotókból és különböző különleges papírdarabokból felépülő groteszk jelenetei gyakran feliratokkal, szövegekkel egészülnek ki. Mindazonáltal a játékos könnyedség mellett a munkák egy másik jelentést is magukban hordoznak: megidézik a jóskártyák és tarot képi világát. A főszereplő (vagy azok csoportja) mellett stilizáltan egy helyszínre vagy fogalomra utaló képi elem jelenik meg.  Küszöbönállók című munkája ezen felül egy művészettörténeti utalást is rejt: jobb szélen Gustav Klimt Halvér című alkotásának részlete jelenik meg. A Bob Mallard képregény kivágatának egy darabja helyezkedik el a sorozat másik példányának jobb alsó sarkában, akinek kalandjaival a Füles rejtvényújságban ismerkedhetett meg először a magyar közönség. Mindezek mellett láthatjuk a krokodilon álló Madonnát, a húsvétszigeteki szoborra éppen kötélen felkapaszkodó hegymászót és a férfit, aki a házilag eszkábált cipőpucoló szerkezetén tisztítja lábbelijét. Kollázsainak ma is különösen aktuális darabja szolgált a tárlat címadójaként, ahol jéghegyek előtt egy maroknyi szárazföldön három férfi és három nő kapaszkodik egymás vállába, alattuk pedig a „Mi lesz velünk, ha a jégsapkák olvadnak?” felirat olvasható.

   Rácmolnár Sándor 1993-ban csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez. Munkái számos magán- és közgyűjteményben megtalálhatóak itthon és külföldön egyaránt.

Koczkás Marcella

   Rácmolnár Sándor Jégsapkák című csíkszeredai kiállítása a Várfok Galériával és az Új Kriteron Galéria közös szervezésben valósult meg.
  Megnyitó: 2021. július 28., 19 óra, Új Kriteron Galéria, Csíkszereda (Petőfi utca 4.)
  Megnyitja a kiállítás kurátora Koczkás Marcella művészettörténész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése