2021. augusztus 3., kedd

 EMŰK, Sepsiszentgyörgy

 

BAÁSZ IMRE

grafikus, akcióművész életmű kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban




Építés, 1978, vegyes technika, papír
   Baász Imre grafikus, akcióművész születésének 80., halálának 30. évfordulója alkalmából 2021. augusztus 6-án a művész munkásságát bemutató gyűjteményes kiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótérben
  A kiállítás kurátorai Baász Orsolya és Madaras Péter. 
  A vendégeket Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, a művész személyiségét Mircia Dumitrescu grafikus, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem professzora idézi meg. Megnyitóbeszédet mond Lőrincz Lili művészettörténész. 

   Baász Imre (Arad, 1941. február 22. – Sepsiszentgyörgy, 1991. július 16.) a 20. század második felének egyik legjelentősebb erdélyi képzőművésze, grafikusa. Folyóirat- és könyvillusztrátori tevékenysége mellett installációkat készített, akcióművészettel és mail-arttal, díszlettervezéssel is foglalkozott. 1972-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán, Feszt László tanítványaként. Diplomamunkája a Kalevalához készített rézkarcsorozat volt, a kiadvány elnyerte a bukaresti Országos Könyvszalon II. díját. Baász 1976-ban költözött Sepsiszentgyörgyre, ahol 1982-ig a képtárat vezette. Felpezsdítette a város művészeti életét, az általa szervezett képzőművészeti események közül megemlítendő a kor első országos ifjúsági avantgárd kiállítása, a sepsiszentgyörgyi Médium (1981), majd a nemzetközivé fejlődött Médium 2. (1991), továbbá a Szent Anna-tavi AnnArt akcióművészeti fesztivál. 1990–91 között a Bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetem tanára és a kolozsvári Állami Magyar Színház díszlettervezője volt. Sokoldalú művészetének alapgondolata a diktatúra és a politikai vagy nemzeti elnyomás visszásságainak bemutatása, a szabadságvágy. A kollázs szerkesztési elvére alapozó grafikai nyelvezetében gyakran visszatérő motívumok a biztosítótű, hangszóró, madár, drótkerítés vagy rács, a számjegyek és iratcsomók. 
 
Rácstörő, 1976, színes linómetszet
   Jelen kiállítás keresztmetszetet nyújt Baász Imre alkotói tevékenységéről. Bemutatja a művész útját a diplomamunkaként megvalósult Kalevala illusztrációktól a halálos ágyánál készített  utolsó tusrajzokig. Ugyanígy átfogó képet igyekszik nyújtani az általa használt grafikai technikákról és művészi önkifejezésének sajátos, újító módjairól, továbbá néhány installációt és performanszot  is bemutat. A szitanyomatok, rézkarcok, foltmaratások, linómetszetek, tusrajzok és installációk válogatását illetően a mind üzenetüket, mind pedig technikai megvalósításukat tekintve reprezentatív alkotások kiválasztása volt a cél. A Baász Imre hagyatékának őrzőitől, a Székely Nemzeti Múzeumból, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központból, a Kovásznai Képtárból és magánszemélyektől kölcsönzött, valamint az Erdélyi Művészeti Központ tulajdonát képező műtárgyak egyedi kiállítótérbeli elhelyezését bemutatófilmek egészítik ki. (sajtóközlemény)
 
   A tárlat 2021. szeptember 3-ig, keddtől péntekig 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 18 óra között látogatható az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése