2021. december 13., hétfő

 

K’Arte Galéria, Marosvásárhely

 

 WINTER GAMES 4. / Szabó Anna-Mária



   A karácsonyi ünnepkör témája a kortárs művészetben meglehetősen elhanyagolt, óvatosan kezelt, már-már tabunak számít. Mindez annak is köszönhető, hogy a téma bizonyos értelemben “elkopott”, kisajátította a fogyasztás és a reklámipar: a mindennapi vizuális terünkben az ünnepek idealizálatlan, giccsmentes, valódi arcával alig találkozunk.
   A Winter Games című projekt elérkezett 4. kiadásához. A projekt célja, hogy a fogyasztói társadalom üres és kimerítő automatizmusaival ellentétben személyes és igazi élményeket, őszinteséget és mérlegelést csepegtessen vissza az ünnepekbe. A rendezvény kiállításain olyan alkotásokat láthatunk, amelyek őszintén beszélnek karácsonyról és karácsonyokról, hiteles fogódzókat keresve a téli ünnepek körül megélt élmény-kavalkádban.

Kurátor: Ungvári-Zrínyi Kata
2021. meghívott művészei: Benedek Levente, George Roșu, Ferencz S. Apor, Szabó Anna-Mária
Egyéni akciók időpontjai:
november 30. (112 Coffee&Co), december 5. (112 Coffee&Co), december 11. (Karte), december 15. (Karte)
Csoportos kiállítás:
K’Arte Galéria - Marosvásárhely, 2021. december 20. (2022. januárig)

 

   A tűz nézése ősi érzést ébreszt fel, a parázs mellett gondolkodás a sötétben, a meghitt biztonság, a virrasztás és várakozás állapotát. Az adventi időszak az év legsötétebb periódusa, a befelé fordulás ideje.   A tűz, a parázs nézése meditatív tevékenység, segít magunkba fordulni, sodródni gondolatfolyamainkkal, érzelmi megéléseinkkel.
   A befelé fordulás, amely erre az időszakra jellemző, nem cselekvés, nem feltétlenül tudatos, szándékos, irányított dolog, hanem intuitív történés. Szabó Anna mini-kiállításán a felnagyított biológiai jelenségek ennek a passzív, szemlélődő állapotnak az absztrakt kifejeződései, a "belső tájakon", a testben akár sejtszinten megélt hiposztázisok lenyomatai. Az elmúlt két év eseményeit a vírus határozta meg, így ezek a képek a test mikrobiológiai történéseinek szubjektív élményéről is szólnak. Felmerül tehát a kérdés, hogy meddig terjed ki bennünk az ünnep érzete?
   Szabó Anna-Mária marosvásárhelyi képzőművész, festő. Tanulmányait a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetemen végezte, Erasmus ösztöndíját az olaszországi Macerata-ban töltötte. Számos művésztelep és több csoportos kiállítás résztvevője, három egyéni tárlata volt. Communitas ösztöndíjas. Az Újvárad kulturális folyóirat művészeti szerkesztője, jelenleg Nagyváradon él és alkot.
Munkásságára a valóság kimozdítása, illetve a finom, szürreális fricskák jellemzők.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése