2016. április 13., szerda EMŰK, Sepsiszentgyörgy

 MESTER KULCS

 


  Április 17-én, 17 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótermében a MESTER KULCS – Technikai civilizáció magyar művészek szemével című, Offenbacher Ferenc és Orosz Márton által rendezett, kiállítás. A tárlatot megnyitják dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke.

  
A Magyar Művészeti Akadémia, az egri Kepes Intézet és a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ együttműködéseként létrejövő kiállítás a fény művészetben való felhasználása köré szerveződik. A tárlat bemutatja azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a művészet és a tudomány közötti kapcsolat a nem hagyományos médiumok használata révén fogalmazódik meg.

  A kiállításon szereplő művek annak a szellemi-kulturális örökségnek a történeti ívét rajzolják meg, amely a technológiai alapú művészet „mesterkulcsát” megteremtő magyar művészek a fény alapú vizualitás autonóm művészeti formává emelésére tett kezdeményezéséből létrejött.

  Kepes György és Moholy-Nagy László a huszadik századi művészet történetében az elsők között voltak, akik gyakorló művészekként és elméleti szakemberekként is foglalkoztak a fény közösségi szerepével és a fényművészet urbanisztikai funkciójával. Moholy a kinetikus művészet ikonikus alkotásának tekintett fény-tér-modulátor (1922–1930) megtervezésével, Kepes pedig a legelső köztéri neonmű (1949–1950) felállításával. A kiállításon bemutatott következő két generáció művészei a kettőjük szellemi örökségére hivatkozva találtak rá a médium nyelvével kifejezhető új lehetőségekre. Közülük is kiemelkedik a rajzai, festményei elkészítéséhez a legelsők között számítógépet használó Molnár Vera, valamint az 1977-ben a budapesti FOTON-ART csoportot létrehozó Csáji Attila, aki az akkoriban felfedezett új fényforrás, a lézer művészeti vonatkozásainak a tanulmányozásában ért el úttörő eredményeket Magyarországon és az Egyesült Államokban.

  A május 22-ig látogatható kiállításon a felsoroltak mellett még Bukta Imre, Kelle Antal, Kuchta Klára, Mattis-Teutsch Waldemár, Németh Hajnal, Orosz István, Szelényi Károly, Szigeti Gábor Csongor és Szvet Tamás műalkotásai lesznek megtekinthetőek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése