2016. szeptember 14., szerda

G4. Székelyföldi Grafikai Biennálé, Sepsiszentgyörgy



PlakatFest, a kortárs lengyel plakát

 

  

  A lengyel plakátiskolát mindig is egyedi jelenségként tartották számon világszerte. A mozgalom fénykorában minden plakát, tartalmától függetlenül, önálló mű volt. A filmek, színdarabok, cirkuszi műsorok beharangozóit vagy akár az egyszerű propagandaplakátokat sajátos kifejezésmód, grafikai stílus, betűhasználat és egyedi témafeldolgozás jellemezte. A lengyel plakát mindig tömör és lényegretörő volt. Szerencsés módon, minden probléma és nehézség ellenére a lengyel plakát fennmaradt.  A nagy múltú hagyománynak pedig ma is vannak követői, akik a műfajt színvonalas alkotásokkal gazdagítják.

  A PlakatFest Sziléziai Plakátfesztivál 2016 áprilisában és májusában került megszervezésre Chorzówban. A fesztivál első kiadására szép számban érkeztek alkotások, ennek egy részét mutatják be a Székelyföldi Grafikai Biennálén.
   A tárlat a világhírű plakátművészek – Lex Drewinski, Tomasz Bogusławski, Ryszard Kaja, Jacek Staniszewskim – munkái mellett tehetséges ifjú alkotók plakátjait is bemutatja. A lengyel plakát tovább él a maga színes, meghökkentő valójában, az utcákon és a galériákban egyaránt.
 


  Megnyitó: 2016. szeptember 16-án, 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.
  Megnyitja: Damokos Csaba.

  Megtekinthető: 2016. szept. 17. − 2016. okt. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése