2016. szeptember 14., szerda

 

PulzArt 4.

 

  2016. szeptember 15-én indul a 4. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön. Ismét közös nevezőn az irodalom, képzőművészet, zene és a színház, a Kép évében pedig a vizualitás, a képiség kerül a figyelem középpontjába. Közel ötven programpont, minden eddiginél több külföldi vendégelőadó várja az érdeklődőket. 

 


  Kirakat-túrával kezdődik a pulzArt
  Csütörtökön a fesztivál nyitórendezvényén a VitrinArt című belvárosi kirakat-túra során a képiség és a látvány egy egészen sajátságos megjelenési formáját láthatjuk, az önkormányzat kezdeményezésére hét belvárosi bolt kirakatát tervezték át fiatal alkotók, esztétikai és gazdasági szempontokat egyaránt szem előtt tartva.
  A Tein Teaház ad otthont Rabóczky Judit Rita Danse Macabre című kiállításának. A magyarországi fiatal szobrászgeneráció ígéretes tehetségének számító művész tárlatát Völgyi Tóth Zsuzsa kulturális szerkesztő, az MTVA műsorvezetője nyitja meg. Hogy a vers menő lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyarországi Bob és Bobék Orchestra verskoncertjei teltházzal mennek. A két slammer és két tehetséges zenész alkotta csapat a versmondás és vers megzenésítésének korszerűsítésével kísérletezik, a pulzArton a Mi lárma ez megént? című Petőfi verskoncertjükkel mutatkoznak be.  Brâncuși fiai és lányai.Egy családi intrika címmel nyílik csoportos kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, ahol ezúttal a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuşi-i kultusz megértésének, leépítésének kérdéskörét feszegetik az alkotók. Képi és zenei csemegének is nevezhető a brit Hidden Orchestra fellépése, a skót felföld rendkívüli elektro-akusztikus dzsesszzenekara stúdióprojektből nőtt ki és vált népszerű, élő fellépéseket is vállaló formációvá. Koncertjeiken nagyon magabiztos, eredeti, friss és erőteljes zenekar képét adják, bátran ingázva a pihentető és nyugtalanító végletek között. Már csütörtökön megkezdődik a Sorin Trăistaru által vezetett Kalligráfia műhely, a négy napos intenzív workshop során két stílus megformázását ismerhetik meg az érdeklődők.

  Virtuális épületfestés
  Esténként a Székely Mikó Kollégium park felőli oldalán lesz látható Sepsiszentgyörgy első igazi video mapping show-ja, amelyen a Tone Troopers csapat mellett három vizuális művész – Szabó Beáta, Kusztos Dávid és Răduţu Daniel – dolgozik. Az egyedi képanyag egyedi zenei dimenziót is kap, amely nem pusztán aláfestésként funkcionál, hanem a képi világgal karöltve biztosít egy sajátos audiovizuális élményt. Virtuális épületfestésre Sepsiszentgyörgy központjában korábban is voltak hasonló kísérletek, többek között a pulzArt fesztivál keretein belül, azonban jelen projekt minden szempontból túlnövi azokat. Az ötperces non-figuratív audiovizuális alkotás minden nap a program függvényében este 9 és éjfél között, óránként lesz megtekinthető.

  Filigrán fantáziákkal teli napok
  Pénteken Az ikonfestés művészete címmel tartanak a Magmában Brâncuși kreativitásműhelyt Dan Acostioaei vezetésével. A foglalkozás kapcsolódik a Magma legújabb csoportos kiállításához, amelynek témája a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuși-i kultusz megértése, leépítése. Megkezdődnek délelőtt a Balázs Zoltán animációs foglalkozásai is, a sepsiszentgyörgyi származású dr. Balázs Zoltán, a nagyváradi a PKE Képzőművészeti Tanszék adjunktusa kisiskolásoknak és középiskolásoknak tart műhelymunkát. Pénteken délután indulnak A szem irodalmi és társadalomkritikai platform szabad beszélgetései a Színház büféjében.
  Az idei pulzArt talán legizgalmasabb projektje a Davy & Kristin McGuire nevével fémjelzett The Icebook. Hibrid művészeti alkotásaik finom, törékeny anyagokból épített filigrán fantáziák, amelyek pillanatnyilag életre kelnek a digitális vetítés és a csendes mesemondás által. Az Icebook a világ első 3D mapping pop-up könyve, egy színházi installáció, amely intim, 20 perces vizuális élményt nyújt. A produkciót többször is bemutatják, érdemes időben  bejelentkezni!
  Időarcok Fortepanban címmel tartják meg a közönségtalálkozót Rakovszky Zsuzsa íróval a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A legendás lengyel plakátművészetbe lehet belekóstolni a kortárs lengyel plakátokat bemutató kiállításon, amelynek a Lábas Ház ad otthont. A Bob és Bobék Orchestra saját műveivel lép fel a Tein Teaházban, a mellette található INdiVINO-ban dr. Veress Emőd jogász A Római Birodalom romjai című fotókiállítását lehet megtekinteni. Első alkalommal szerepel a városban a Tünet Együttes, amely Az éjszaka csodái című előadásával érkezik. A produkció műfaja saját meghatározás szerint tánc, tüll, balett és két fiatal találkozását meséli el. Este a főtéren tűzzsonglőrök bűvölik el a közönséget, a budapesti Flame Flowers Lángok Keringője című produkciójának témája a nő és a férfi közti párbeszéd. Az előadásban a modern technikai megoldások klasszikus zenével és a reneszánsz, barokk, romantika korát idéző látványvilággal egészülnek ki. A koreográfiák alapját a táncon túl a magas szintű zsonglőrtechnika képezi, amely hangsúlyozza a kompozíció korábban felépített lírai hangulatát. Az előadás szombat este is megtekinthető.

  Köztünk minden rendben
  Szombaton délután Váncsa Domokos fényfestő műhelyébe várják a felnőtteket és szülői kísérettel a gyerekeket. Egy fényképezőgép és egy elemlámpa elégséges a fényfestő játékhoz, ugyanis, ha a fényképezőgépet úgy állítjuk be, festeni is tudunk a fénnyel. A Kép évében mi sem természetesebb, minthogy Nádas Péter kevésbé ismert, fotográfusi munkásságát mutassuk be, a „...Mit tesz a fény …” című tárlata a Köntés Galériában lesz látható. Dan Perjovschi, aki hosszú évek óta a nemzetközi művészeti élet szoros értelemben vett élvonalát erősíti, a pulzArton nemcsak egy falrajzot készít el, hanem beszélgetni is lehet vele a Hostel Beer Pub-ban. Wesselényi-Garay Andor és Bazsányi Sándor: Kettős vakolás című építészet és irodalom viszonyát feszegető kötetről beszélget Fám Erika a szerzőkkel a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Kortárs lengyel szerző darabját viszi színpadra a Bukaresti Nemzeti Színház Köztünk minden rendben című előadásában Radu Afrim rendező, a produkció attól is figyelemre méltó, hogy hazai színpadon lép fel Téglás István, öt szerepet is megformálva az előadásban.
  A kelet-európai animáció helyzete is terítékre kerül, az Andrei Mureşanu Színházban tartanak kerekasztal beszélgetést Patrovits Tamás, animációs filmrendező, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál igazgatója és Orosz Anna Ida, filmteoretikus, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál kurátora, valamint Balázs Zoltán, vizuális művész, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék tanára részvételével. Ugyancsak animációs program ugyanott: szombaton és a vasárnap este a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb animációit vetítik.
  Tóth Viktor & Bird Food Market a modern jazz és a hip-hop szubkultúra házassága, minden pillanatban újjászülető, önmagát újraértelmező zenét, tört ritmusok sodródó pulzálását, és magas szintű improvizációt ígér.

  Szürreális világok kapujában
  Izgalmas alkotói világokat ismerhetünk meg a Shan Jiang japán származású, Angliában élő illusztrátorral a Hostel Beer Pub-ban folytatott beszélgetésen, illetve Tein Teaházban szervezett közönségtalálkozókon,  Alexandru Vakulovski és Potozky László is vasárnap lesz jelen a fesztiválon. 
  A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Rózsák című előadással érkezik a pulzArtra, amely Urbán András társulatának 2010-ben bemutatott, Tolnai Ottó azonos című szabadverséből készült A kisinyovi rózsa című előadása folytatása. Abszurd jelenetképekből összefűzött, sajátosan szürreális színpadi világ, a nézői déjá vu- érzést folyamatosan stimuláló cselekvéssor és szuggesztív színészi játék jellemzi a produkciót.
  A Hang Massive tartja a pulzArt zárókoncertjét, a Danny Cudd és Markus Offbeat duó úttörő kezdeményezésnek számít a folyamatosan bővülő hang zenészek világában. A hangből, amely a világ egyik legfiatalabb kézműves hangszere, amelyből  – különleges formája, anyaga és bevonata miatt – soha nem hallott hangokat csalogatnak ki, aki egyszer meghallja, örökre megjegyzi a hívogató, spirituális élményt nyújtó, éterien fémes hangzást.
Éjszakánként pulzArt Session címmel a Dózsa klubban tartanak elektronikus zenei bulikat, csütörtök éjjel Kvark, Smoothnoise, Detour, péntek éjjel Jumbo, Zo, Kaiju, Beast, szombat éjjel Lohn Jennon, Küb_beat, Frederic Robinson Live, Grid lép fel, vasárnap éjjel Tone Troopers & Friends szervezésében afterpaty-val zárul a negyedik pulzArt fesztivál.

  További infók és részletes program a www.pulzart.ro honlapon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése