2021. szeptember 2., csütörtök

Új Kriterion Galéria, Csíkszereda

 

Vásárhelyi Antal és Tóth György kiállítása

   

   A csíkszeredai Új Kriterion Galéria és a Bukaresti Magyar Intézet közös szerevezésében nyílik 2021. szeptember 9-én, Vásárhelyi Antal grafikus és Tóth György fotóművész kiállítása. A két művész csíkszeredai közös tárlatának megnyitójára 18 órától kerül sor a Petőfi utcai Új Kriteron Galériában.

 

Vásárhelyi Antal (1950, Szatmárnémeti) 1969–1973 között Bukarestben belsőépítészeti és grafikai tanulmányokat végzett, 1979-ben telepedett át Magyarországra. 1979–1982 között megszakításokkal a budapesti Fiatal Művészek Klubja művészeti vezetője volt, kiállítások szervezésével, társművészeti programok rendezésével foglalkozott. A ’80-as évek közepén részt vett a Kísérleti művészet és a Művészet ma I-III. nemzetközi kiállítások megszervezésében. 1988-ban a Hiány című társadalmi és művészeti folyóirat szerkesztője lett, a lapnak jelentős szerepe volt a politikai és művészeti pluralizmus megteremtésében Magyarországon. 1998-ban megszervezte a Hommage à M. C. Escher című kiállítást, 1999-ben az UNESCO és az ICSU támogatásával a Tudomány a művészetben – művészet a tudományban című tárlatot. Az Association pour la Promotion du Patrimonie Artistique Français és a Berufsverband Bildender Künstler tagja. Nagyméretű, geometrikus, többnyire fekete-fehérben komponált, a leggyakrabban architektonikus elemekből építkező lapjait M. C. Escher illúziónisztikus térformálásának hatására utaló megoldások jellemzik, az elvont formákat gyakran figurális részletekkel társítja, a tárgyilagos, hűvösen elemző hang ironikus vagy drámai mozzanatokkal gazdagodik. (forrás: P. Szabó Ernő - artportal.hu)

Tóth György (1950, Budapest) 1972 óta fényképez rendszeresen. 1980-ban szerzett fotós szakmunkás bizonyítványt és már ebben az évben a Magyar Televízió fotósa és 1998-tól 2000-ig a fotóosztály vezetője. 1980–1986 között tagja és három éven át vezetőségi tagja volt Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. A Balogh Rudolf díjjal és a 2008-as év Magyar Fotográfia Nagydíjával kitüntetett fotóművész tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és Magyar Alkalmazott Fotográfusok Kamarájának.Dokumentaristaként indult, majd elmozdult, több expozíciós portrét, aktot készített. Első munkája az Ikarusz (riport a sárkányrepülőkről), ezt követően sorozatokat készített a budapesti villamosmegállókról, a villamosvezetőkről, a május elsejei felvonulás résztvevőiről, fotográfus és képzőművész kortársairól. Fotóin keresztül szoros kapcsolatot tart a hazai képzőművészeti élet avantgárd szellemiségű tagjaival. (forrás: Kincses Károly - artportal.hu)

   Horváth Benji a két művész korábbi együttműködéséről írt esszét a Helikon 2021/24. számában, ami a alábbi linken olvasható. https://www.helikon.ro/ido-es-feny/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése