2022. szeptember 28., szerda

 

Októberben kerül sor a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára és díjátadó ünnepségére

 

 

Az esemény keretében négy kiállításmegnyitóra kerül sor 

A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára, díjátadó ünnepségére és kísérőrendezvényeire október 5. és 7. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában.

2022. október 5-én 17:00 órától Mettrai Pongchomporn thaiföldi művész, a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa egyéni kiállításának megnyitójával veszi kezdetét a biennálé eseménysorozata Sepsiszentgyörgyön a Lábasházban. A kiállítást Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, művészettörténész nyitja meg. Szintén 5-én 19:00 órától A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata című kiállítás megnyitójára kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A kiállítást Miklósi Dénes és Koter Vilmos képzőművészek, valamint a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársai rendezték. 

Csütörtökön, október 6-án 17:00 órától a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitóján és díjátadó ünnepségén vehetnek részt az érdeklődők az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítást Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és dr. Kányádi Iréne, művészettörténész nyitják meg. Köszöntőt mond: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Pénteken Csíkszeredában folytatódik az eseménysorozat, október 7-én 17:00 órától a Csíki Székely Múzeumban a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé anyagát bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor, amelyet Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter, művészettörténész nyitnak meg. 

A Székelyföldi Grafikai Biennálé a grafikusi szakma jelentős nemzetközi fórumává vált, fontosságát az is igazolja, hogy idén 62 országból jelentkeztek műveikkel az alkotók. A tíz hetes jelentkezési időszak alatt közel 2000 pályamunka érkezett be összesen 844 alkotótól. A szakmai zsűri 303 alkotást válogatott be a biennálé kiállítási anyagába. 

A G7 legfőbb célja a továbbiakban is, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori trendjeiről és fejlődéséről. 2022-ben, a jelen társadalmi helyzetre is reagálva, számottevően válaszoltak alkotásaikkal a művészek a biennálé idei Stratégiák című hívó szavára. 

A G7 zsűrijét a szakma nemzetközileg elismert képviselői alkotják: Prof. dr. Bogdan Achimescu, a krakkói Művészeti Egyetem professzora, Prof. dr. Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Prof. dr. Adriana Lucaciu, a temesvári Nyugati Egyetem, Képzőművészeti Fakultásának professzora, dr. Pézman Andrea, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékének adjunktusa, dr. Bordás Beáta, művészettörténész a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, dr. Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, tanszékvezető docense és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora. A zsűri az idén 12 díjat ítélt oda a legszínvonalasabb munkák alkotóinak. 

A díjak támogatói:

A biennálé fődíja – Kurkó Árpád

Nagy Pál-díj – Maros Megyei Tanács és Maros Megyei Múzeum

Nagy Imre-díj – Hargita Megye Tanács, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ

Plugor Sándor-díj – Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ

Baász Imre-díj – Romániai Képzőművészek Szövetségének Kovászna megyei fiókszervezete

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díja – Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, MVM Energy Románia

Magyar Képzőművészeti Egyetem díja – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest

Eszterházy Károly Egyetem díja – Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézete, Eger

Partium-díj a Partiumi Keresztény Egyetem részéről – Partiumi Keresztény Egyetem, Képzőművészet Tanszék, Nagyvárad

Pulzus Művésztelep díja – Pulzus Művésztelep, Székelyudvarhely

Gyergyószárhegyi Művésztelep díja – Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ

MAMŰ Társaság díja – MAMŰ Társaság Kulturális Egyesület, Budapest

Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros Megyék Tanácsai, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, az Erdélyi Művészeti Központ, Csíkszereda Városháza, a Csíki Székely Múzeum, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Maros Megyei Múzeum, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, valamint a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében valósul meg.

További részletek a biennálé hivatalos honlapján a www.gbiennial.ro honlapon, illetve a www.facebook.com/grafikaiszemle oldalon találhatók. (Sajtóközlemény)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése